Tlaku Vítkovic se vyrovnali jen Kostka s Michalem Nagy

26.01.2016 00:30

1. V čem byly Vítkovice lepší?

Kdo zná dlouhodobou práci ve Vítkovicích ví, že tento většinou mladý tým staví svou hru na moderním a aktivním pojetí plném napadání a sebevědomé hry hráčů. To bylo patrné i 23. ledna při sledování extraligového utkání Otrokovice - Vítkovice (3:6). Data vítkovický styl potvrzují. Na celkové střelecké pokusy vyhráli hosté jen 42 ku 35. Vítkovičtí však byli aktivní i v blokování střel a tak poměr střel na branku nebo vedle už je výraznější a to 34:23 pro ostravské.

Při studování situací, ze kterých padly góly zjistíme další fakta vyplývající z aktivity hostů. Vítkovice v utkání celkem třikrát skórovaly okamžitě (do 3 vteřin) po krádeži míčku. Ztrátu míčku si v těchto situacích připsali zkušení Michal Nagy, Ťopek a Vaněk.

Velmi zajímavou kapitolou je pak studium standardních situací na útočné polovině (OFP = offensive free plays), resp. střel následujících bezprostředně po nich. Výsledky jsou zobrazeny v grafu.

Vysvětlivky: Sh saved = střely lapené brankářem, Sb = střely zblokované, G = góly.

Panteři měli celkem 27 standardek, z nichž dokázali celkem šestkrát přímo ohrozit brankáře Součka a jedna z těchto střel skončila za jeho zády (tři střely skončily na tělech nebo výstroji hráčů hostí). Hosté z Vítkovic zahrávali jen 18 standardek, ze kterých stříleli na bránu jen třikrát, ale byly z toho hned dva góly! Malý vzorek dat nedovoluje dělat unáhlené závěry, ale přetavit dvě standardky v góly je myslím slušný počin.

2. Tempu Vítkovic stíhali jen Kostka s Michalem Nagy

V této části nabízím opět náhled na statistickou metriku Fenwick procentuální (počet střel na branku v přítomnosti hráče + počet střel vedle v přítomnosti hráče / počet střel na vlastní branku v přítomnosti hráče + počet střel vedle vlastní branky v přítomnosti hráče). Pro přímé porovnání hráčů Otrokovic jsou v grafu znázorněny hodnoty Fenwick relativní (FRel%), kdy se dává do poměru Fenwick procentuální v přítomnosti hráče a Fenwick procentuální v jeho nepřítomnosti.  
Tmavě modrý odstín značí vyšší počet událostí (tzv. Counts) na hřišti (zástupná proměnná času stráveného na hřišti) pro daného hráče, kdežto šedá zase nízký počet událostí. Absolutní hodnoty procentuálního Fenwicku mají větší než nula (= více střel na soupeřovu bránu než na svou) jen hráči Kostka (11:10) a Jurčík (4:3), vyrovnaný je pak Michal Nagy (11:11), Zbytek týmu byl celkově pod tlakem Vítkovic z hlediska počtu vyslaných střel na branku nebo mimo. Relativní Fenwick odhaluje, že kromě trojice uvedených obstáli v porovnání se spoluhráči ještě útočníci Pavel Krchňáček a Večeřa. Na druhém pólu pak skončil zejména obránce Kováč (Fenwick For a Against 4:15), ne zcela povedené utkání z pohledu této statistiky zažil pak také obránce Ťopek (8:18). Tradičně na závěr dodávám důležitou výtku k vlastním závěrům, která se týká práce s nedostatečně velkým vzorkem dat.
Zdroj: Facebook Panthers Otrokovice, autorka: Simona Bláhová (https://www.simonablahova.cz/)
 

3. Chemie první obrany s prvním útokem?

První útok Panterů tentokrát nastoupil ve složení Uhrinovský, Zapletal a Vaněk. V utkání nebyl úplně tím ofenzivním tahounem domácích. Jedna věc je ale z dat patrná. V přítomnosti prvního obranného páru Kostka - Michal Nagy zaznamenal tento útok kladný Fenwick (7:4), tzn. měl herní převahu. Byla-li tato trojka na hřišti s obráncem Ťopkem, nevyslali domácí ani jednu střelu směrem k Součkovi (0:7). I když je dat žalostně málo, tak výrazný rozdíl je velmi zajímavý.
 
Kromě nedostatku dat z jednoho utkání je na závěr třeba zmínit, že analýzy nepočítaly s rozdílnou silou jednotlivých pětek soupeře - Vítkovic, nezohledňovaly ani kvalitu střel. Pro detailnější porozumění hry je tak třeba počítat i s tímto a s dalšími možnými faktory ovlivňující hru týmu a jednotlivých hráčů. Data za dvě utkání Otrokovic jsou teď ale k dispozici a nejsme tak možná daleko od trošku zajímavějších analýz založených na statisticky významném vzorku dat.
 
BONUS pro ty, co se dostali až sem :)