První mini analýzka aneb startujeme!

16.01.2016 15:19

Ahoj ahoj ahoj. Takže jo, sport, data, statistika, analýza. Ve čtvrtek jsem si stáhnul prográmek na analýzu dat a zobrazování výsledků Tableau. Dnes si dělám pokusné omalovánky a ono to funguje pěkně, zjišťuji.

V NHL sezóně 2014/2015 jsem sbíral hráčská data a hodnocení hráčů od fanoušků registrovaných na oficiálním diskuzních fóru Vancouver Canucks. S tímto zkouším dostat se na konferenci hokejeových analytiků, ale to bych už předbíhal a vyzradil to, co sám nechci.

Každopádně jsem si v novém prográmku zobrazil proměnné z výše uvedeného datového souboru nazvané Takeaways (TKA) a Giveaways (GVA), nebo-li krádeže puku a ztráty puku. V obrázku znamená každý kruh jednoho hráče Canucks, čím větší kruh, tím více utkání odehrál a tím větší je statistická významnost. Rozdělil jsem hráče dle barvy na obránce a útočníky a hned se ukázala jedna důležitá věc. Útočnící mají oproti obráncům poměr krádeže a ztráty s vyššími hodnotami. Zavedeme-li do obrázku tzv. regresní přímku značící hranici průměru, vidíme, kteří hráči jsou ve srovnání na tom lépe (nad křivkou) a kteří hůře (pod křivkou), tzn. mají poměrově více ztrát puků než zisků oproti svým spoluhráčům. 

Je samozřejmě otázkou, jak velkou vypovídací hodnotu mají tyto proměnné. Můžeme třeba vidět, že v porovnání se spoluhráči mají Henrik a Daniel Sedin tuto statistiku pod průměrem. To i přesto, že jsou to oba klíčový hráči Canucks a to jak do útoku, tak do obrany. Troufnu si říci, že tato statistika může být spíše spjata se stylem hry hráče. Pokud hraje hráč často bez puku a jednoduše, nebude sbírat mnoho ztrát. Kreativní hráči zase nějaké ztráty nasbírají. Rychlí hráči zase mohou mít lepší šanci na zisk puku. Tak jako tak, tento článeček ještě není hlubší analýzou hry, spíše je mou vlastní oslavou sebe sama. Že ono to půjde a první krok je konečně učiněn.

https://public.tableau.com/views/Canucks_D_F_TKA_GVA/Sheet1?:embed=y&:display_count=yes&:showTabs=y