Vymaňme se z pasivity, vzdělávejme se aktivně

04.05.2017 15:53

Můžeme si zoufat, že jako lidé se občas dostáváme do situací, kdy nemáme ty nejlepší kompetence, ale přitom rozhodujeme. Sami se necítíme, jsme podráždění, kritiku špatně snášíme a kdo na nás ukáže prstem, tomu to osladíme. Často jsme do takových situací prostě nějak navlečeni, nějak zvenčí. Ani jsme si neuvědomili, že tak dopadneme. 

Kde to má vše kořeny? Jsem přesvědčen, že v našem vzdělání, přesněji jeho formě a obsahu. Jsem totiž zastáncem jedné zásadní věci. Myslím si, že dřív než se staneme expertem, bychom se měli prvně stát člověkem. Ale jaká škola nabízí předměty jako: štěstí, komunikace, individualismus, vztahy, duše, kritické myšlení, společnost? Místo toho najedeme v nevědomí dětského času na předměty zkoumající počítání, jazyk, tělocvik, později dějiny (spíše jejich interpretace pro náš region), biologie, chemie, fyzika, samá věda. A proč si víc nepovídáme, proč máme jen opakovat, co nám někdo říká? Co tím chci říct je to, že ruku v ruce anebo ještě dřív je třeba se vzdělat v oblastech lidskosti. Tak, abychom nemohli nikdy dopustit násilí a příkoří, které se dějí a pokud na ně dojde, abychom se uměli postavit na správnou stranu, tam kde máme srdce a abychom věděli, jak se zachovat. Pokud takové znalosti nemáme, je přirozené, že pod tlakem strachu z vlastního selhání se přimykáme k možnostem nám známým, těm, které jsme se naučili, teda těm, které nám byly vtloukány do hlavy.
 
Byl bych rád, kdybychom se stali více vědomými, zkoumali vlastní návyky a těch špatných se zbavovali. Pak už je jen krůček k tomu stát se aktivním člověkem, který si své vzdělání a pravdy hledá s otevřeným srdcem, tak jak to sám cítí. Dejme stopku pasivitě, sledování okolí, toho, co nám někdo podsouvá anebo alespoň zdržme se rychlých soudů, uvědomme si, že jimi můžeme ubližovat. Až se na takovou cestu vydáte, uvidíte, že se stane něco zázračného. :)