Analýza hráčů Otrokovic ze zápasu Otrokovice - FBC Ostrava (Extraliga florbalu) 1/2

18.01.2016 23:11

První testovací pokus o sběr pokročilých dat z florbalu u nás (možná i na světě) a následné provedení analýz hráčů je tu! Vybrali jsme si utkání domácího celku Panthers Otrokovice, který v sobotu 16. 1. 2016 hostil FBC Ostravu (Panteři zvítězili 5:3). Co vše můžeme v utkání měřit a jak se dá hodnoti výkon jednotlivých hráčů Otrokovic? Čtěte dále.

Sběr dat

Tento odstavec nechť je prostorem vzdát slávu a čest dvojici Martin Filka a Filip Brauner, klukům hrajícím florbal za FBC Spartak Přerov, kteří se jeli podívat na extraligový zápas a namísto pouhého sledování pilně zapisovali kódy pro události, které se děly na hřišti. Celkem se sledovaly tyto události: Góly, Střely na branku, Střely vedle, Střely zblokované, Krádeže míčku, Fauly, Buly a Standardní situace na útočné polovině. 
Kluci si zažili první testování sběru podobných dat, postupně zjistili, která je ta nejlepší metoda zápisu dat a v tomto nabyli zkušenost, ve které mají nade mnou hned náskok.

 

Výsledky analýz

Výsledky analýz byly zpracovány do následujících grafů rozdělených do záložek se záhadnými názvy, jejichž význam vám zkusím níže stručně přiblížit.

https://public.tableau.com/views/2016_01_16_Players_OTRvsPEP/Fenwick?:embed=y&:display_count=yes&:showTabs=y

Níže popsané metriky sledují události při vyrovnaném počtu hráčů na hřišti (tzn. bez přesilovek a oslabení, které by mohly výsledky zkreslit)

Corsi statistika je základní metrikou v moderním hokejovém světě vyjadřující diktování tempa hry. U pobytu každého hráče na hřišti se sčítají střely na branku, střely vedle a střely zblokované a to ve prospěch svého týmu (CF = Corsi For) a v neprospěch svého týmu (CA = Corsi Against).

Fenwick statistika počítá střely na branku nebo vedle branky u každého hráče a to ve prospěch svého týmu (FF = Fenwick For) a také v neprospěch svého týmu (FA = Fenwick Against). Rozdílem oproti Corsi je zde nezahrnutí zblokovaných střel s hypotézou, že blokování střel je typem dovednosti a ne nutně znakem hry pod tlakem.

Team TKA a GVA údaje spjaté s krádežemi míčku. Team TKA (z angl. Takeaway) počítá úspěšné týmové krádeže míčku a to u každého hráče v jeho přítomnosti na hřišti (tzn. jde o týmovou statistiku, nemusí jít o obrání míčku konkrétním hráčem). Team GVA (z angl. Giveaway) počítá pak týmové ztráty míčku u pobytu na hřišti každého hráče.

FenwickRel potom přináší srovnání hráčské proměnné Fenwick mezi spoluhráči. Je to rozdíl procentuální úspěšnosti statistiky Fenwick, když je hráč na hřišti a procentuální úspěšnosti Fenwick, když není hráč na hřišti.

BkS T +/- počítá týmové zblokované střely u každého hráče při jeho pobytu na hřišti a to ve při střelách svého týmu (BkS T +) a při střelách soupeře (BkS T -).

Shots sčítá individuální střelecké pokusy na branku pro každého hráče.

TOI proxi značí zástupnou proměnnou pro čas strávený na hřišti (jedná se v reálu o počet zapsaných událostí) při vyrovnaném počtu hráčů na hřišti.

PP SH TOI potom značí zástupnou proměnnou pro čas na hřišti u každého hráče stráveného v přesilovce (PP = Power Play) a v oslabení (SH = Shorthanded Play).

BkS potom ukazují počty individuálních bloků při střelách soupeře.

Co se dá z výsledků vyčíst?

Množství dat z jediného utkání je při prezentaci výsledků v drtivé většině případů nedostatečné. S tímto je třeba se na uvedené závěry dívat. Některé zajímé věci bych však rád vypíchnul.
 

1. Fenwick zajímavější než Corsi!?

Při pohledu na výsledky Corsi statistiky vidíme, že všichni hráči Otrokovic sledují pomyslnou regresní přímku a nejsou mezi nimi na první pohled větší rozdíly. Fenwick však maže zblokované střely, které nepřidávají statistice zápornou hodnotu. Dobrá obrana v tak rychlé hře, jakou je florbal, může plodit množství zblokovaných střel, které jsou pak třeba základem protiútoku. Využijeme-li pro florbal takový a dle mého názoru rozumný předpoklad, nabízí se nám hned zajímavější pohled. 
Zjistíme, že nejúspěšnější pro svůj tým jsou v této statistice hráči Vaněk, Uhrinovský nebo Petřík. Mezi obránci se mezi lepší řadí Kostka, Michal Nagy nebo Kováč, který ale neodehrál tolik minut jako zmínění. Na opačné straně se už tolik nedařilo např. Hrdinovi, Martinu Nagy nebo Martinu Krchňáčkovi. V obraně pak nezaujal tolik Zatloukal anebo Ťopek (i když ten má výsledný Fenwick v kladných číslech), při jehož pobytu na hřišti měl soupeř nejvíce střel na branku a mimo. Totéž lze vyčíst z proměnné FenwickRel, kde v grafu tenčí pruh značí méně dat a nižší statistickou významnost (např. dobrá čísla Kováče a Jurčíka). Na závěr je ale zásadní dodat, že celkové rozdíly mezi hráči nejsou nikterak výraznými, navíc nemáme informace o kvalitě pětek soupeře a dat není dostatek. Proto si netroufám přidávat striktní hodnocení, který hráč odehrál lepší utkání než druhý.
 

2. Petřík, Vaněk a Uhrinovský zažili více ztrát míčků než zisků, čím to?

Nadpis nemá za cíl negativně hodnotit trio výše zmíněných! V grafu Team TKA a GVA je však dobře viditelná poloha těchto borců v pravé spodní části. To znamená, že poměr ztrát a zisků míčku při jejich pobytu na hřišti je nejvyšší. Spíše než na neschopnost těchto hráčů to poukazuje na vyšší držení míčku této trojice a tvoření hry (analogie s bratry Sedinovými). U takového způsobu hry totiž dochází pochopitelně spíše k případným ztrátám míčku a když držíte míček, těžko ho budete soupeři krást. 
 

3. Králem bloků Michal Nagy

Vaněk si v utkání připočetl nejvyšší počet střel na branku a to 5, z nichž se mu podařilo vstřelit dva góly. O jednu střelu méně pak zaznamenali ex-počeničtí Uhrinovský a Zapletal. Na druhé straně zabránění případnému gólu zblokováním se nejvíce dařilo obránci Michalu Nagy, který si připsal celkem čtyři bloky. Zajímavý je i fakt, že dva z celkem tří bloků útočníků Panthers si připsal Zapletal.
 

4. Trenéři sázeli nejvíce na trio Michal Nagy, Vaněk, Kostka

Nejvíce událostí na hřišti zažila obranná dvojice Michal Nagy a Kostka. Hodně využívaný pak byl i Vaněk s Ťopkem a Uhrinovským. Jako přesilovký specialista byl využíván Petřík a Martin Nagy, ještě více prostoru v početní výhodě dostal Vaněk s Ťopkem. Do oslabení byl nasazován nejvíce Uhrinovský, nejvíce času strávil na hřišti v oslabení ale Kostka. Určení času stráveného na hřišti je zde nepřímé a hodnoty jsou spíše přibližné než přesné.
 

5. Závěrem

Jsme nesmírně rád, že první sběr dat se povedl slušně a některé výsledky jsou jistě zajímavé. Zejména pochopení významu zblokovaných střel nebo zajímavé hodnocení hráčů dle metriky Fenwick. Pokud by se dále pokračovalo ve sběru podobných dat pro Panthers Otrokovice, budou výsledky jistě jen a jen zajímavější a nabudou i na statistické významnosti (tj. sníží se nejistota). Dále umožňují data provedení dalších a dalších analýz, které však do tohoto článku pro přehlednost neuvádím a bude-li to k čemu (napadá mě například hodnocení, která obranná dvojice pasuje lépe ke které útočné trojici), uvedu je v dalším pokračování.
 
Zdroje:
Obrázek z Facebooku Panthers Otrokovice (autorka: Simona Bláhová - https://simonablahova.cz/)