Analýza hráčů Otrokovic ze zápasu Otrokovice - FBC Ostrava (Extraliga florbalu) 2/2

19.01.2016 12:10

Pokračování analýzy dat ze zápasu Panthers Otrokovice - FBC Ostrava (5:3) je zde. Tentokrát se dozvíme více o zkoumání souhry jednotlivých hráčů z pohledu dat. Kteří hráči Panterů společně vynutil největší tlak na soupeře? Článek je rozdělen na tři části - Jak poskládat hráče k sobě, Podrobné statistiky hráčů a Statistiky týmů.

1. Jak poskládat hráče k sobě?

Tato část se týká statistiky WOWY (z angl. With or Without You = s tebou nebo bez tebe), která nám řekne, kteří hráči měli na hřišti nejlepší spolupráci, resp. vytvořili společně více střeleckých pokusů pro svůj tým a méně museli bránit střely soupeře. Pro porovnání nám poslouží hodnoty proměnné procentuální Fenwick (střely na branku a vedle na branku soupeře / střely na branku a vedle od soupeře), která by mohla mít ve florbale významnější hodnotu než Corsi (více zde). Hodnota 1 značí vyrovnaný poměr střel na branku soupeře a branku vlastní, hodnoty větší než 1 značí kladné hodnoty v diktování tempa hry (více střel na branku soupeře), hodnoty menší než jedna naopak vypovídají o obranných starostech (více střel na vlastní branku).

Hodnoty hráčů budeme porovnávat s průměrem celého týmu Panterů, který má procentuální Fenwick roven 1,82 (značící převahu nad soupeřem).

Otázka č. 1: Komu to nejlépe šlo s Ťopkem v obraně?

V zápase proti Ostravě domácí kapitán (č. 14) vystřídal ve hře 5 na 5 celkem tři defenzivní partnery - Zatloukala (č. 25), Kováče (č. 47) a Graclíka (č. 66). Poslední jmenovaný však odehrál jen zlomek času a do analýzy není započítán. Se Zatloukalem zažil Ťopek celkem 28 sledovaných událostí na hřišti, s Kováčem pak 27. To jsou hodnoty na hraně statistické významnosti, i tak je však rozdíl více než patrný! Zatímco se Zatloukalem má Ťopek hodnotu procentuálního Fenwicku 0,88 (7 střel pro OTR / 8 střel pro OST), s Kováčem je to 6,00 (6 / 1). Opakuji, dat není dostatek, ale Kováč odehrál po boku Ťopka daleko lepší minuty pro Pantery než Zatloukal.

Otázka č. 2: Která obrana si sedla s kterým útokem?

Obranné dvojice domácích lze rozdělit na dvojici Kostka (č. 26), Michal Nagy (č. 56) a obranu s Ťopkem (viz. otázka č. 1). Zde máme opět problém s malým množstvím dat. Jediné, co lze ve výsledcích vidět, že Ťopkova obrana zaznamenala výrazněji lepší hru (2,50) s prvním útokem (Uhrinovský (č. 9), Petřík (č. 91), Vaněk(č. 8)) oproti souhře s dalšími útoky. Kostka s Michalem Nagy zahráli dobře i s druhým útokem Zapletal (č 28), Večeřa (č. 19), Pavel Krchňáček (č. 10) (procentuální Fenwick hodnota rovna 2,00). Třetí útok ve složení Martin Nagy (č. 27), Hrdina (č. 95), Martin Krchňáček (č. 83) pak tolik nevyčníval, co se týče dat střelby.

Otázka č. 3: Byl záskok Hrdiny za Petříka v prvním útoku adekvátní?

Data říkají Ano (i když s existencí velké nejistoty). Zatímco Uhrinovský, Petřík a Vaněk spolu zanamenali znamenitý procentuální Fenwick 2,40 (12 / 5), otrokovická křídla s Hrdinou pak končila utkání na hodnotě 2,50 (5 / 2). Opět, počty jsou příliš malé na to soudit a hodnotit jednotlivou souhru hráčů. Cílem článku je spíš ukázat, jakým způsobem lze na hráče nahlížet v případě opakovaného sběru pokročilých dat.

Uvedené výsledky jsou vidět na následujících grafech, kde velikost kolečka nebo tloušťka čáry odpovídají počtu událostí (Counts), které zástupně vyjadřují společný čas strávený na hřišti.

https://public.tableau.com/views/2016_01_16_WOWY_OTRvsOst/Fenwick?:embed=y&:display_count=yes&:showTabs=y

 

 

2. Statistiky hráčů

Podrobné statistiky pro všechny hráče Panthers Otrokovice: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xUt_zJ5KYPFLoTGEpuyNfbAU9w8GndBCXXs-2KhkcbI/pubhtml?gid=478791192&single=true

O výsledcích analýz bylo více napsáno zde: https://malinapetr.webnode.cz/news/pokrocile-analyzy-hracu-otrokovic-ze-zapasu-otrokovice-fbc-ostrava-extraliga-florbalu/

3. Statistiky týmů

Přehled statistik týmů zápasu Panthers Otrokovice vs. FBC Ostrava zde: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xUt_zJ5KYPFLoTGEpuyNfbAU9w8GndBCXXs-2KhkcbI/pubhtml?gid=167359096&single=true

Z přehledu jde vidět, že domácí tým měl v utkání skoro ve všech statistických ohledech navrch. Zajímavostí je třeba drtivá převaha Otrokovic 12:1 na vhazování. Otrokovicím se také více dařilo dostat daleko vyšší podíl střel na branku soupeře.

Zdroje:
Obrázek z Facebooku Panthers Otrokovice (autorka: Simona Bláhová - https://simonablahova.cz/)